Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2006 12:46 - Мафиотския български футбол - до Занзибар и обратно...
Автор: haggard Категория: Спорт   
Прочетен: 534 Коментари: 2 Гласове:
0



Първо да поясня, че нямам нищо против Занзибар, една симпатична британска колонийка. За разлика от нея обаче българския футбол продължава да си е колонийка на нещо неизвестно, на нещо Бай Ганьовско, на нещо тъй ориенталско. През последните 15 години сме свидетели на свръхкомерсиализацията на футбола, която от една игра се превърна в една компилация от мегауспешни корпорации, поле за пране на пари и натрупване на слава, която по принцип не е излишна. Видяхме доста тъмни личности, които се хвърлиха като невидели да купуват футболни отбори и да ги превръщат в инструмент за реклама. Кой беше чувал за Абрамович, за Гайдамак, за Романов, за шейх Бин Мактум, за Глейзър? Всички тези тъй неизвестни особи видяха себе си във футбола, видяха най-удачната "пералня", видяха това, на което всички в момента подражават. Нима някой ги пита колко въобще печелят от футбола, защото едва ли е удачно да купуваш играч за 80 млн. евро и след това да го продадеш за 40. Едва ли е удачно да правиш отбор за стотици милиони, след като едва ли можеш да направиш такъв оборот, било то евротурнири, реклама, мърчандайз и т.н. Разбира се, че не това е целта и едва ли има някой, който да не го вижда. По тази мода през последните 5-6 години хлътнаха и нашите т.нар. добре облечени бизнесмени, които бяха погребани точно с тези си облекла. Всички те видяха, че парите оцапани с бяла прах или с жива плът могат да бъдат изчистени след като те направят щастливи милионите хора, които живеят с футбола. Всеки дойде с гръмки изказвани, Левски до една година в ШЛ, ЦСКА до една година в първата десетка в световната клубна ранглиста, Локо Пд в клуба на най-големите европейски отбори, Литекс, Славия и т.н., и т.н. и още десетки такива. Да, ама не стана така. Нещо стратегията не се връзваше с реалностите, не се връзваше с посткомунистическата реалност на родната футболна картинка. Отбори, разграбени, без нормални стадиони, без бази, без нормална административна структура, не можеха да бъдат превърнати за месеци в печеливши начинания. Това разбира се не се хареса на нашите с осанка "Аз разбирам от всичко" добре облечени бизнесмени. Това не приличаше на муле, натоварено с поредната пратка, не приличаше на поредната пратка бели жени или на оръжие, гориво и т.н. За съжаление в този бизнес бяха въвлечени милиони хора, които пък въобще не мислеха да се превръщат в мулета или роби. Хора, за които Левски и ЦСКА значеха това, което значеха родители, приятели, мечти, за тях те бяха хляба и водата. И със сигурност най-трудно на този свят е да накараш човек да се откаже от най-близките си и от мечтите си, за да послужи на друг да си направи кефа. Да позира гордо със званието собственик на клуб. Но тези добре облечени бизнесмени направиха ли нещо, за да превърнат клубовете си в печеливша инвестиция, за да сбъднат мечтите на всички фенове, даващи последните си пари, когато се е налагало, за да усетят тези на терена, че играят в името на някаква кауза? Мисля, че отговора е ясен. 




Гласувай:
0



Предишен постинг

1. анонимен - Супер коментар, пич, ама please, ...
08.03.2007 12:41
Супер коментар, пич, ама please, кажи ми, ако имаш представа, как по-точно се перат пари с пустия му футбол в България, защото аз тук виждам само харчове, прецакване и набутване от страна на въпросните бизнесмени?
цитирай
2. анонимен - Въпроса не е точно до изпиране на ...
09.03.2007 10:20
Въпроса не е точно до изпиране на пари, а амбицията към легализация в обществото, използвайки за параван клубовете ни. Едва ли на някой не му е минавало през ума за какво ли се изваждат мачовете ни от тиражите, защо ли ни са чужди съдии и т.н.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: haggard
Категория: Други
Прочетен: 7456
Постинги: 2
Коментари: 2
Гласове: 5
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031